0-6 Ay Çocuk Oyuncakları

0-6 ay arası bebekler hızla büyür ve gelişir. Her çocuk, gelişim aşamalarına kendi hızında ulaşır. En heyecan verici gelişmelerin yaşandığı, bebeğinizin sizinle ve çevresiyle her geçen gün biraz daha iletişim kurmaya başladığı yaş aralıklarının ilki ilk 6 aylık dönemdir.

Bebeğin ilk yılı için hem bebek hem de anne baba açısından tüm çocukluk dönemleri içerisinde en duygusal en derin izler bırakan dönemdir demek abartılı olmayacaktır. Siz onu anlamaya, onu eğitmeye çalışırken o sizden aldığı en ufak bir titreşimi bile işleyerek kendini oluşturur.

 

Bebeğinizin becerileri her gün gelişir. Sizin gördüğünüz uyuma, beslenme ve bezinin değişmesi olsa da o sürekli veri alma, öğrenme, kendini ve çevresini tanıma sürecindedir. Emzirirken, bezini ve üstünü değiştirirken hatta uyurken sesiniz, dokunuşunuz, yüz ifadeniz, davranış şekliniz, hareketleriniz duygularını, vereceği tepkileri, çevresiyle kuracağı ilişki biçimini örmeye başlar. Becerileri başlarda ay ay gözle görülür hale gelir ve nihayetinde eşsiz bir insan olur.

 

Bebeğiniz doğduktan yaklaşık 1 ay sonra, kol ve bacaklarını hareket ettirmeye, ellerini açıp kapamaya, parmaklarıyla oynamaya başlar. İlk üç ayda ellerini yüzlerine yaklaştırır, özellikle insanların yüzüne dikkat eder, gözlerini 20-30 cm uzaklığa odaklayabilir, tanıdığı seslere dikkat kesilir, onunla konuştuğunuzda veya ona gülümsediğinizde gülümser, yüksek seslere tepki verir. Bunları, nesneleri yakalayıp tutabilme, ellerini ağzına götürebilme, gerinip tekme atabilme, yüksek sesler çıkarabilme, cıvıldayıp mırıldanabilme hazırlığı olarak düşünebilirsiniz.

Bebeğinizin 6 aylık olana kadar geçireceği süreç, hareketlere, seslere ve renklere odaklıdır. Kendi bedenlerini keşfeder, el- göz koordinasyonu, uzanma ve kavrama üzerinde çalışırlar. Onlara bu konuda destek olmanın en iyi yolu, onunla sesli ve yüz yüze iletişim kurmak, sohbet etmektir. Beslenme, kıyafetlerini değiştirme, emzirme, banyo sırasında ezgili tonla bir konuşabilir, (kesinlikle bebek gibi değil), ona kitap okuyabilir, bunları yaparken yüzünüzü görmesini, isterse dokunmasını sağlayabilirsiniz. Onlar için yüz büyüleyici bir şeydir ve direk gözün içine bakarlar.

 

Bu kendi kabuğundan çıkma ve dış dünya ile ilişki kurmayı öğrenme döneminde onun için seçeceğiniz oyuncaklar da bilişsel ve sosyal becerilerini geliştirme çabasını destekleyecek yönde olmalıdır. İlk aylarda izleyip takip edebileceği sallanan oyuncaklar, elle kavramaya başladığında kutu oyuncaklar gibi kavramaya, kaydırmaya, çekmeye, tekmelemeye, sıkmaya veya sallamaya başlayabilecekleri her şey onlar için en şahane ve en doğru oyuncak olacaktır. Sese ve müziğe çok duyarlı olduklarını, özellikle sizin sesinizi duymayı çok sevdiklerini siz de farkedecekseniz. Birlikte kitap okumak, okurken dokunabileceği, nesneleri, renkleri tanıyabileceği kitaplar seçmek gelişimine destek olmanın en iyi yollarından biridir.

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR