Bebeğiniz 1. yaşını doldurdu. Aslında o artık bebek değil, yürümeye başlayan çocuk. Şimdilerde kendi başına yürümeye çalışacak, ihtiyaçlarını ifade etmek için daha fazla kelime kullanmaya başlayacak ne istediğini anlamadığınızda ya da onu duymadığınızda yüksek sesle haber verecek.
Çoğu bebek 9-12 ay arasında ilk adımlarını atar, 14-15 arasında yürür. Bazıları 17-18 aydan önce kendi başlarına yürüyemezler.
12-15 arasında, çocuğunuzun dil becerilerini geliştirmek için günlük nesneleri adlandırın ve yaptıklarınızı tanımlayın. Sizinle konuşmaya çalıştıklarında, dikkatlice dinleyin ve iletişim becerilerini teşvik etmek için yanıt verin. Bloklar ve boş kutular gibi ucu açık oyuncaklarla çocuğunuzun hayal gücünü canlandırın. Karşılıklı oynanan etkileşimli oyunlar oynayın ve şarkılar çalın. Ve büyük kaslarını çalıştıracak hareketleri ve doğaya dalmayı teşvik etmek için mümkün olduğunca dışarıda oynayın. Okumak, küçük çocuğunuzun hayal gücünü, dilini ve diğer bilişsel becerilerini geliştirmek için yapabileceğiniz en önemli aktivitelerden biridir.
Çocuğunuz sizi izleyerek empatiyi öğrenecektir, bu nedenle diğer insanların duygularına karşı dikkatli olduğunuzu gösterin. Çocuğunuza sevildiğini ve güvende olduğunu hissettirmek için her gün bol bol öpücük verin ve kucaklayın. Her yeri dağıtsa ve her şeyi kirletse bile bardaktan içmeye çalışmasına, kaşık kullanmasına ve dişlerini fırçalamasına izin verin. Evin içinde ve dışında yürümesine, tırmanmasına, koşmasına ve takla atmasına izin vermek fiziksel gelişimine yardımcı olur. Kazaları ve yaralanmaları önlemek için hem evde önlemler alın hem de dışarıda oynadığı alanın korumalı olduğundan emin olun.
15-18 ay arası hızlı bir değişim dönemidir. Sadece yürüyüp koşmakla kalmayacak, kullandığı kelime sayısı artacak, favori oyuncakları ve sevmediği yemekler olacak, istediği birşey olmadığında sinirlenecek, vs. Ve elbette yürüyen ve konuşmaya başlayan bebeklikten çıkıp iletişim kuran biri haline geldikçe çok eğleneceksiniz.
Bu dönemde evde kırılıp, dökülebilecek her şeyi kaldırma, üzerine düşebilecek eşyaları sabitleme, sendeleyip, düşüp çarpabileceği sivri köşeleri yumuşatma, çekmeceleri açamayacağı duruma getirme gibi bir dizi önlem almanız gerekebilir.
Gelişimini teşvik etmek için, evdeki nesneleri adlandırın, mesela hava durumu hakkında konuşun ve çocuğunuzun bugün nereye gittiğinizi bilmesini sağlayın. Bu onun dil becerilerini geliştirecek ve onları yanıt vermeye teşvik edecektir. Konuştuğunda dinleyin ve öğrendiklerini pekiştirmek ve ona karşılıklı iletişimi öğretmek için söylediklerini (“Evet, bu kedi”) tekrar edin. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzla oynamak hala harika bir fikir, ancak şimdi onu diğer çocuklarla tanıştırmak için de harika bir zaman. Bu yaşta paylaşmak ona zor geliyorsa şaşırmayın! Başlarda istemeyebilir. Dil becerilerini ve okuma sevgisini geliştirmek için ona kitap okumaya devam edin ve onu kitaplara kendi başına bakmaya teşvik edin. Bağımsızlık isteklerini ve bilişsel gelişimlerini desteklemek için çatal kullanmayı, saçlarını taramayı ve şapkasını takmayı öğretin. Artık yürümeye başlayan çocuğunuz koşup tırmandığına göre, mümkün olduğunca sık bahçeye, parka veya plaja gidin. Açık havada oynamak fiziksel gelişimini artıracaktır. Yanından uzaklaşmadan yeni şeyleri kendi başlarına keşfetmelerine izin vererek özgüvenlerini ve bağımsızlıklarını da geliştirebilirsiniz.
Bu yaş döneminde oynayabileceği oyuncaklar aktiviteler setleri, bloklar, yürüteç, tırmanma merdiveni, kitaplar ve hafıza kartları, toksik olmayan, yıkanabilir kalemler ve boya kalemleri, taklit edebileceği şeyler (bebekler, bebek yatakları, oyuncak telefon, bebek arabaları) kuklalar, peluş oyuncaklar, plastik hayvanlar, plastik ve ahşap gerekçi araç gereçler, karton ve tahta bloklar, büyük ve küçük toplar olabilir. Şarkılar, tekerlemeler, basit hikayeler ve resimler içeren kayıtlar da hem ilgisini çekecek hem de dil ve konuşma becerisini geliştirecektir.